Πλάνο μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και δη των θανατηφόρων και των σοβαρών τραυματισμών, έχει ετοιμάσει το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, που περιλαμβάνει μια σειρά ριζοσπαστικών δράσεων με επίκεντρο τον οδηγό και τη συμπεριφορά του στους δρόμους. Ο «Φ» αποκαλύπτει το πλάνο της Τροχαίας 2025-2030 που ετοίμασε ο νέος διευθυντής της αστυνόμος Β’ Χάρης Ευριπίδου, το οποίο προβλέπει ελέγχους της μέσης ταχύτητας σε τμήματα των αυτοκινητόδρομων, την χρήση καμερών σε συμβατικά οχήματα ή και μοτοσικλέτες, την αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας ειδικά για τα αδικήματα που επιφέρουν θανάτους και τη χρήση ακόμη και της τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο των οδηγών. Γίνεται εισήγηση επίσης αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η κατακράτηση οχημάτων και έλεγχος αλκοόλης πριν την οδήγηση.

Όπως καταγράφεται στο Πλάνο της Τροχαίας, από το 1960 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν χαθεί στην άσφαλτο 6020 ζωές, αριθμοί που ισοδυναμούν με όλο τον πληθυσμό του Δήμου Αγίου Δομετίου. Απώτερος σκοπός του Πλάνου της Τροχαίας, όπως αναφέρεται, είναι μέσω της οδικής αστυνόμευσης να εφαρμοστούν οι κατάλληλες δράσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο στη χώρα μας, τόσο από πλευράς οδικής ασφάλειας, όσο και από πλευράς εγκληματικών ενεργειών.

Από το 1960 όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2024, έχασαν τη ζωή τους σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις 6.020 άτομα. Το 2024 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, ενώ φέτος χάθηκαν 12 ζωές στην άσφαλτο. Η Αστυνομία ακολουθώντας την πολιτική του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, έχει υιοθετήσει το στόχο της ΕΕ για μείωση των θανάτων που προέρχονται από τροχαίες συγκρούσεις στο 50%. Δηλαδή, από 48 άτομα που έχασαν τη ζωή το 2020, να μειωθούν σε 24 μέχρι το 2030 και την ίδια ώρα οι τραυματισμοί να μειωθούν από 673, σε 337.

Για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι, αναφέρεται στο Πλάνο Τροχαίας, η Αστυνομία θα πρέπει να δράσει σε πολλά επίπεδα και οργανωμένα, ως ακολούθως:

• Να χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία στην επιβολή της Νομοθεσίας.
• Να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην επιβολή της νομοθεσίας και ιδιαίτερα στις παραβάσεις οι οποίες συμβάλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
• Να υπάρχει μηδενική ανοχή στις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
• Να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στο οδικό δίκτυο εντείνοντας την διάδραση με τους χρήστες του οδικού δικτύου.
• Να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τους διάφορους εταίρους, κυβερνητικούς και μη και να επιδιωχθεί η συμμετοχή και άλλων οι οποίοι σχετίζονται με το θέμα και μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.
• Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του κοινού μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του.
• Να υιοθετηθούν/βελτιωθούν νομοθεσίες οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση ποινών, με τους βαθμούς ποινής, την κατακράτηση οχημάτων και άλλα δραστικά μέτρα.
• Να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση ερευνών, μελετών, στατιστικών δεδομένων, πληροφοριών για εξαγωγή πιο ορθών και αξιόπιστων συμπερασμάτων και έτσι να υιοθετούνται πιο στοχευόμενες δράσεις.
• Να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω η διαδικασία διερεύνησης και αναπαράστασης τροχαίων συγκρούσεων για όλες τις κατηγορίες συγκρούσεων.
• Να αναπτυχθεί το επαγγελματικό επίπεδο των μελών της Τροχαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Exit mobile version