Αντίστροφα μετρά η εφαρμογή ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου προστασίας και άμεσης ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στην οικογένεια.
Η εφαρμογή «Elpis», που θα λειτουργεί με ευθύνη της Αστυνομίας είναι έτοιμη και απομένουν μερικά τεχνικά και άλλα ζητήματα να ξεκαθαριστούν, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.
Για πρώτη φορά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ή άτομα που κινδυνεύουν θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιούν την Αστυνομία ότι κινδυνεύουν, χωρίς ο σύντροφος ή σύζυγος να το γνωρίζει. Θα πρόκειται για ένα κρυφό τηλεφώνημα (client call) προς τις Αρχές οι οποίες θα εντοπίζουν την τοποθεσία από την οποία προήλθε η ειδοποίηση και θα ανταποκρίνεται άμεσα το πιο κοντινό περιπολικό.
Η λειτουργία της εφαρμογής αυτής πήρε σάρκα και οστά με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος πήγε μέχρι την Ελλάδα συνοδευόμενους από ειδικούς της Αστυνομίας και έτυχε ενημέρωσης για το αντίστοιχο σύστημα που εφαρμόζεται εκεί. Το μεγάλο στοίχημα, όπως πληροφορείται ο «Φ», αφορά στην άμεση ανταπόκριση που θα υπάρχει από πλευράς Αστυνομίας ώστε η βοήθεια να φτάνει έγκαιρα και παράλληλα τα υποψήφια θύματα ή θύματα, να κάνουν σωστή χρήση της υπηρεσίας αυτής.
Η εφαρμογή «Elpis» έχει τεθεί πιλοτικά από τις αρχές του χρόνου και για τη λειτουργία της εφαρμογής έχουν συνεργαστεί η Αστυνομία με την Cyta και όπως φαίνεται υπήρξαν άψογα αποτελέσματα αφού από τεχνικής άποψης όλα είναι πλέον έτοιμα.
Όπως δήλωσε στον «Φ» η υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων Εύη Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να συζητηθεί το θέμα, να τεθούν και να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα και να ληφθούν αποφάσεις. Η ίδια χαρακτήρισε ως πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου και όπως ανέφερε:
> Η επιλογή των προσώπων που θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή «Elpis» θα γίνεται από την Αστυνομία.
> Δεν θα μπορεί ο καθένας να έχει την εφαρμογή αυτή αφού θα λειτουργεί με κωδικούς.
> Με το πάτημα του κουμπιού, αμέσως θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός άμεσης ανταπόκρισης, ώστε το πλησιέστερο περιπολικό να ανταποκρίνεται.
Είναι γι’ αυτό, παρατήρησε η κ. Μιχαήλ, που θα πρέπει όσοι θα έχουν την εφαρμογή αυτή στο κινητό τους, να τοποθετούν τα σωστά στοιχεία για να τυγχάνουν και της βοήθειας άμεσα. Εξήγησε επίσης ότι μόνο αν μια γυναίκα το επιθυμεί θα έχει στο κινητό της την εφαρμογή και η χρήση της θα γίνεται όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Η κ. Μιχαήλ τόνισε επίσης ότι η λειτουργία της υπηρεσίας αυτής θα είναι παγκύπρια και πως πρόσβαση στην εφαρμογή θα έχουν άτομα που βίωσαν περιστατικό βίας και ήδη έχουν καταφύγει στις αρχές για βοήθεια. Αναφορικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται, η αξιωματικός της Αστυνομίας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχουμε καταγράψει περί τα 3000 περιστατικά τον χρόνο. Σημειώνεται ότι για την όσο πιο σύντομη λειτουργία της εφαρμογής, άσκησε αρκετές πιέσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα αυτή να είναι έτοιμη να λειτουργήσει είτε τέλη Μαΐου, είτε αρχές Ιουνίου. Όπως μας έχει αναφερθεί, πρόκειται για μια εύχρηστη και ασφαλή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν άμεσα περιστατικά στην Αστυνομία, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να επισκεφθούν έναν αστυνομικό σταθμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το θύμα αδυνατεί να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές, λόγω της παρουσίας του δράστη στον ίδιο χώρο.
Για την υλοποίηση της εφαρμογής, συνεργάστηκαν Αστυνομία, CYTA και Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η κάθε πλευρά εργάστηκε ώστε η εφαρμογή αυτή να προσφέρει στο μέγιστο βαθμό βοήθεια στα θύματα, δίνοντάς τους έναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τις Αρχές χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν, με εύκολο τρόπο και προστατεύοντας την ταυτότητά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή «Ελπίς» αφορά τόσο γυναίκες, όσο και άνδρες, οι οποίοι έπεσαν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας. Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε Google Play και App Store, αφού εξασφαλίσουν τους κωδικούς από την Αστυνομία.
Πώς θα λειτουργεί το κόκκινο κουμπί
Όπως μας εξηγήθηκε, τα στοιχεία του θύματος θα καταχωρηθούν στην πλατφόρμα «ΕΛΠΙΣ» και θα δημιουργηθεί αυτόματα λογαριασμός από την Αστυνομία. Στη συνέχεια, ο χρήστης θα κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, θα ενεργοποιήσει το location, τη λειτουργία δηλαδή που επιτρέπει την κοινοποίηση της τοποθεσίας του και σε περίπτωση ανάγκης θα πατά το κουμπί «SOS» που θα υπάρχει στην εφαρμογή και αμέσως θα ενημερώνεται η Αστυνομία.
Όπως μας εξηγήθηκε από την Αστυνομία, πατώντας το red button στην εφαρμογή, θα σταλεί μήνυμα στις Αρχές και μέσα σε μερικά λεπτά, ένα υποψήφιο θύμα ή ένα θύμα να λάβει τη βοήθεια που ενδεχομένως να του σώσει και τη ζωή. Σε περίπτωση που το υποστατικό από το οποίο στέλνεται το σήμα SOS βρίσκεται σε κάποιο όροφο ή διαμέρισμα, θα υπάρχει δυνατότητα για διευκρίνιση μέσω μηνύματος.