19 Απριλίου, 2025
7:35 μμ

Στην Κέρκυρα, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες βρέθηκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό έθιμο των μπότηδων, το οποίο συνδέεται με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου.

Από νωρίς το πρωί, οι επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ενετοκρατία. Το έθιμο πραγματοποιείται αμέσως μετά την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, προκαλώντας θαυμασμό σε κάθε γωνιά του νησιού.

Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο. Αυτά τα δοχεία, που έχουν στενό στόμιο και δύο χερούλια, διακοσμούνται με κόκκινες κορδέλες και σπάζουν στο έδαφος, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή «βροχή». Τα θραύσματα που προκύπτουν από το σπάσιμο τους, οι Κερκυραίοι και οι επισκέπτες τα παίρνουν μαζί τους ως φυλαχτά, με την ελπίδα ότι θα φέρουν καλοτυχία.

Δείτε φωτογραφίες από την Κέρκυρα:

Η ιστορία του εθίμου στην Κέρκυρα

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Ενετοκρατίας, με δύο κυρίαρχες εκδοχές για την προέλευσή του. Η πρώτη θέλει τους Καθολικούς της εποχής να πετούν τα παλιά τους αντικείμενα στην αρχή του έτους, προσδοκώντας έναν νέο και καλύτερο κύκλο ζωής. Οι κάτοικοι στην Κέρκυρα, υιοθετώντας την πρακτική, αντικατέστησαν τα αντικείμενα με πήλινα κανάτια, για να δώσουν ακόμα πιο θεαματική διάσταση στο έθιμο.

Η δεύτερη θεωρία παραπέμπει στην αρχαιότητα, όταν οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων γιόρταζαν την αναγέννηση της γης κάθε Απρίλιο, σπάζοντας τα παλιά αγγεία για να τα αντικαταστήσουν με καινούρια, γεμάτα νέους καρπούς.

Πέρα από τη θρησκευτική και πολιτιστική του διάσταση, το σπάσιμο των μπότηδων αποτελεί για τους κατοίκους στην Κέρκυρα μια πράξη αποτροπής του κακού και κάλεσμα για καλή τύχη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι επισκέπτες φροντίζουν να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι από σπασμένο μπότη – ως φυλαχτό για το υπόλοιπο της χρονιάς.

in.gr

Exit mobile version