Δεν έλειψαν οι εντάσεις στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών και συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του θέματος για το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου από το Κόμμα Κυπρίων Κυνηγών στις 23 Μαρτίου.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη και του αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, ήγειραν ζήτημα πολιτικών αποφάσεων θέτοντας εμμέσως θέμα ευθυνών του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Κατά τη διαδικασία ερωταπαντήσεων, λοιπόν, οι τόνοι ανέβηκαν, αν και σε καμία περίπτωση δεν ξέφυγαν.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια που έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, για αναφορές που προηγήθηκαν και παρουσίαζαν τον πρόεδρο του Κόμματος Κυπρίων Κυνηγών, Νίκο Προδρόμου, να ήταν διατεθειμένος όπως ματαιώσει την εκδήλωση και κατ΄ επέκταση το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου, αν δεχόταν ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί του.

Κόντρα Δαμιανού-Χαρτσιώτη

Ο κ. Δαμιανού αναφερόμενος στα δεδομένα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον αρχηγό Αστυνομίας, προέβη σε μια διαπίστωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Μάριου Χαρτσιώτη. «Εκ των πραγμάτων αλλά και εκ των γεγονότων, τα πράγματα για μας είναι ξεκάθαρα» είπε ο κ. Δαμιανού για να προσθέσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέκαμψε τον υπουργό Δικαιοσύνης. Εξήγησε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Κόμματος Κυπρίων Κυνηγών και ανέθεσε την επομένη τον χειρισμό του θέματος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, που καθόταν απέναντι από τον κ. Δαμιανού. Πήρε το λόγο επιχειρώντας να απαντήσει αμέσως, από τη στιγμή που ο σχολιασμός τον αφορούσε. Το μομέντουμ χάθηκε, καθώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, τον διαβεβαίωσε ότι θα του έδινε το λόγο σε κατοπινό στάδιο προκειμένου να τοποθετηθεί.

Ο Δαμιανού συνέχισε να εξαπολύει πυρά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης λέγοντας πως έμεινε αμέτοχος «γιατί οι χειρισμοί έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε άλλο σημείο είπε στον κ. Χαρτσιώτη πως «ήσασταν απών».

Ένταση υπήρξε και στα αρχικά στάδια της συζήτησης πάλι με πρωταγωνιστές τους Δαμιανού και Χαρτσιώτη. Όταν ο πρώτος ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης πώς ενήργησε ως πολιτικός προϊστάμενος από τη στιγμή που γνώριζε τις προθέσεις των κυνηγών, ο κ. Χαρτσιώτης τόνισε πως η δική του δουλειά δεν είναι να επεμβαίνει στο επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας. Όταν ο κ. Δαμιανού επέμεινε, ο Χαρτσιώτης απάντησε ρίχνοντας καρφιά και λέγοντας ότι δεν επενέβη στο έργο της Αστυνομίας ούτε κατά τον χειρισμό της υποστηριζόμενης από το ΑΚΕΛ εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το Προεδρικό (για την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ) και για την οποία έκλεισαν τρεις λεωφόροι.

«Πολιτικό το θέμα»

Σε άλλο σημείο ο βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε πως «όλοι γνώριζαν από πριν ότι αν ο Προεδρος τους τηλεφωνήσει θα ματαιωθεί η εκδήλωση. Είναι και πολιτικό το θέμα». Απαντώντας σ΄ αυτή την επισήμανση ο Θεμιστός Αρναούτης, ο οποίος προηγουμένως είχε αναλύσει όλα τα δεδομένα γύρω από την εκδήλωση των κυνηγών, είπε τα ακόλουθα με κοφτό ύφος: «Το αν θα τηλεφωνούσε ο Πρόεδρος δεν με αφορά. Εγώ δεν θα μιλήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ρωτάτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μετέφερα στον υπουργό (σημ. ότι ο Προδρόμου είπε πως θα ματαιώσει την εκδήλωση αν επικοινωνούσε μαζί του ο Χριστοδουλίδης)».

«Μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, εστίασε στο γεγονός ότι η Αστυνομία γνώριζε τρεις μέρες πριν από την εκδήλωση ότι με μια επικοινωνία του Χριστοδουλίδη με τον επικεφαλής των κυνηγών θα ματαιωνόταν το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου. Και σχολίασε: «Για τρεις μέρες να σας λένε ακριβώς τι προτίθενται να κάνουν, να σας λένε ακριβώς με ποιο τρόπο θα αποτρέπεται αυτό που θα κάνουν και μάλιστα σας προειδοποιούσαν και πώς θα κλιμακώνονταν τα μέτρα τους. Είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος που δεν έχει κανένας ευθύνη είναι διότι ό,τι έγινε με την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όχι μόνο γνώριζε ο Πρόεδρος, όχι μόνο ήξερε πως να αποτραπεί, αλλά το έκανε και μπροστά στις κάμερες για να κάνει το κομμάτι του».

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε πως μετά από οδηγίες που έδωσε στις 25/3 δεν προέκυψαν ούτε πειθαρχικές ευθύνες, αλλά ούτε ποινικές. Αναλύοντας το τελευταίο σημείο, αναφέρθηκε σε απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες όπως διακοπούν οι έρευνες για ποινικά αδικήματα. Σε γενικότερό του σχόλιο ο κ. Χαρτσιώτης, συσχέτισε το θέμα της αδυναμίας εντοπισμού ποινικών ή άλλων ευθυνών με νομοθετικό κενό, το οποίο, όπως είπε θα ρυθμιστεί με το νομοσχέδιο (ήταν δεύτερο θέμα στη σημερινή ατζέντα της επιτροπής Νομικών) για τις συναθροίσεις (Ο περί Δημόσιων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος).

Ο Θεμιστός Αρναούτης διάβασε λεπτομερή έκθεση για την εκδήλωση των κυνηγών. Επρόκειτο για ένα χρονικό στο οποίο καταγράφονταν οι ενέργειες της Αστυνομίας μέρες πριν την εκδήλωση, κατά τη διάρκειά της και μετά το τέλος της. Αιτιολόγησε γιατί δεν έγιναν συλλήψεις, καθώς όπως είπε δεν παραβιάστηκε νομοθεσία και γενικότερα υπήρξε συνεργασία του πρόεδρου του Κόμματος Κυπρίων Κυνηγών με την Αστυνομία. Για την τρίωρη αποκοπή του αυτοκινητοδρόμου (11:44 – 14:05) είπε πως η εκδήλωση διήρκησε μόλις 30 λεπτά, εξηγώντας πως χρειάστηκαν 45 λεπτά για την προσέλευση και άλλα τόσα για την αποχώρησή τους (700 οχήματα και 2.000 άτομα).

Exit mobile version