Ένας άνδρας 92 ετών κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης στην Αγγλία, σχεδόν 60 χρόνια μετά το έγκλημα. Με την απόφαση των ενόρκων κλείνει η παλαιότερη ανεξιχνίαστη υπόθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ποινή του Ράιλαντ Χίντλεϊ θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη.
Το θύμα του, η Λουίζ Ντάνι, 75 ετών, βρέθηκε νεκρή, στραγγαλισμένη, μέσα στο σπίτι της στο Μπρίστολ στις 28 Ιουνίου 1967. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Μια επανεξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2023 και οι Αρχές προχώρησαν σε αναλύσεις γενετικού υλικού που βρέθηκε στη φούστα που φορούσε η γυναίκα όταν δέχτηκε την επίθεση. Το DNA διαπιστώθηκε ότι αντιστοιχούσε σε εκείνο του Χίντλεϊ.
Τον περασμένο Νοέμβριο του ασκήθηκε δίωξη και προφυλακίστηκε, αν και ο ίδιος αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμιξη στο έγκλημα.
Ο τελευταίος είχε ήδη καταδικαστεί για δύο άλλους βιασμούς ηλικιωμένων γυναικών, το 1977. Αρχικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά η ποινή μειώθηκε μετά από έφεση σε επταετή φυλάκιση.
«Επί 58 χρόνια, αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα παρέμενε ανεξιχνίαστο και ο Ράιλαντ ΧίντλεΪ, ο άνθρωπος που τώρα ξέρουμε ότι ήταν ο υπεύθυνος, ξέφευγε από τη δικαιοσύνη» σχολίασε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας, η Σαρλότ Ριμ. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, επιθεωρητής Ντέιβ Μάρτσαντ, δήλωσε: «Η βίαιη δολοφονία και ο βιασμός της Λουίζ Ντάνι εξιχνιάστηκαν μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες. Η Λουίζ δέχτηκε επίθεση στο ίδιο της το σπίτι, όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλής. Το γεγονός συγκλόνισε την κοινότητα και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σήμερα στο Μπρίστολ και θυμούνται τον αντίκτυπο που είχε αυτό το φρικτό έγκλημα στην πόλη».
Και πρόσθεσε: «Ο Χέντλεϊ, ο οποίος έχει ένα αποτρόπαιο ιστορικό βίαιων σεξουαλικών επιθέσεων σε ηλικιωμένες γυναίκες, αντιμετωπίζει τώρα τη δικαιοσύνη για τον τρόμο που προκάλεσε στη Λουίζα το 1967. Ο Χέντλεϊ δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αρχική έρευνα, καθώς ζούσε εκτός της περιοχής όπου διεξήχθησαν οι έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Η οικογένεια της Λουίζα περίμενε πολύ καιρό για απαντήσεις, αλλά ελπίζουμε ότι η νέα έρευνα και η επιτυχής έκβασή της θα τους βοηθήσουν να νιώσουν ότι τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη και θα τους προσφέρει κάποια μορφή γαλήνης».
protothema.gr