Επείγουσα έκκληση στο Ισραήλ «να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Γάζας» απηύθυναν η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας, η Επίτροπος για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σούιτσα, και η Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χάτζα Λαμπίμπ, σε κοινή δήλωσή τους για την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για τον νέο μηχανισμό παράδοσης της βοήθειας που προωθεί το Ισραήλ.

Τόνισαν ακόμα πως η χώρα, ως «κατοχική δύναμη», οφείλει να διασφαλίσει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και πως ο μηχανισμός που φέρεται να ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είναι αντίθετος με τις ανθρωπιστικές αρχές καθώς θα αναθέσει τη διανομή της βοήθειας σε ιδιώτες και μη ανθρωπιστικούς φορείς.

«Εδώ και πάνω από δύο μήνες, καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα» σημείωσαν οι τρεις αξιωματούχοι, σημειώνοντας πως αυτό είανι το μεγαλύτερο διάστημα αποκλεισμού που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας και προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

«Οι οργανισμοί του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του WFP και της UNRWA, αναφέρουν ότι τα αποθέματα τροφίμων έχουν πλέον εξαντληθεί και τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν ασφαλές νερό» επεσήμανε, προσθέτοντας πως έχουν ξαναρχίσει περιστατικά λεηλασίας αποθηκών, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις «συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η πείνα εξαπλώνεται και βαθαίνει στον θύλακα».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή της προς το Ισραήλ να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Γάζας. Τόνοι βοήθειας, που αντιστοιχούν σε προμήθειες τριών μηνών για τον πληθυσμό των 2,2 εκατομμυρίων, περιμένουν στα σύνορα.

Μόλις αρθεί ο αποκλεισμός, η διατροφική κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί πολύ γρήγορα. Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στον πληθυσμό που την έχει ανάγκη» τόνισαν.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία της ΕΕ «για τον νέο “μηχανισμό παράδοσης βοήθειας στη Γάζα” που φέρεται να εγκρίθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στις 4 Μαΐου, ο οποίος είναι αντίθετος με τις ανθρωπιστικές αρχές, όπως υπογραμμίζουν οι οργανισμοί του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι», καθώς ο μηχανισμός αυτός «θα μεταφέρει την ευθύνη για τη διανομή της βοήθειας σε μη ανθρωπιστικούς διεθνείς φορείς και σε ιδιώτες εργολάβους ασφαλείας».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να πολιτικοποιείται ή να στρατιωτικοποιείται» υπογράμισαν τα τρία μέλη του Κολλεγίου των Επιτρόπων, υπενθυμίζοντας πως η «χρήση της βοήθειας ως εργαλείο πολέμου απαγορεύεται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και πως η βοήθεια «πρέπει να φτάνει στους πολίτες που έχουν ανάγκη».

Η ΕΕ καλεί ακόμα το Ισραήλ να ενεργήσει βάσει των προτάσεων του ΟΗΕ και να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των βασικών αρχών της ανθρωπιστικής δράσης συζητώντας εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ και τις καθορισμένες ΜΚΟ.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, που θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ακόμα «την αμέριστη υποστήριξή της προς τον παλαιστινιακό λαό», με την ανακοίνωση να καταγράφει πως από το 2023 έχουν παραδοθεί πάνω από 3.800 τόνοι βοήθειας μέσω των πτήσεων της ΕΕ με αερογέφυρα και έχουν δοθεί στη Γάζα πάνω από 450 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με την ευκαιρία του πρώτου πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής, η Επιτροπή ανακοίνωσε πολυετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης ύψους έως 1,6 δισ. ευρώ, για την προώθηση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Παλαιστίνης, τονίζεται.

Exit mobile version