24 Ιουνίου, 2024
2:53 μμ

Από την υγεία της καρδιάς και μέχρι πρότινος την πρόκληση καρκίνου του στομάχου, το αλάτι έχει συσχετιστεί με την ανάδυση επικίνδυνων ασθενειών, όταν υπερβαίνουμε το όριο. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology, θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο και για το καλό του δέρματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος, γνωστού και ως ατοπική δερματίτιδα. «Θέλαμε πραγματικά να κατανοήσουμε το έναυσμα της ατοπικής δερματίτιδας», δήλωσε η Δρ Katrina Abuabara, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο επιπολασμός του εκζέματος έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα με τρόπους «που δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τη γενετική», δήλωσε η ίδια.

Στη μελέτη τους, συμπεριέλαβαν περίπου 216.000 ενήλικες από τη βάση δεδομένων UK Biobank, από τους οποίους εξέτασαν τα δείγματα ούρων, προκειμένου να καταγράψουν την ημερήσια πρόσληψη του νατρίου.

Συνολικά, η μέση τιμή του νατρίου στα ούρα των συμμετεχόντων ήταν 3 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αλλά όταν ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, την ίδια τάση εμφάνισε και ο κίνδυνος για την εκδήλωση του εκζέματος.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη εκτιμώμενη πρόσληψη νατρίου είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρό έκζεμα. Από την άλλη πλευρά, όσοι ακολουθούσαν τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για την πρόσληψη αλατιού είχαν 12% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

«Ο περιορισμός της διαιτητικής πρόσληψης νατρίου μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα» καταλήγουν συμπερασματικά οι ερευνητές.

ygeiamou.gr

Exit mobile version