Εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετοί μέχρι πρότινος δικαιούχοι του Συστήματος με αποτέλεσμα κάποιοι εξ΄αυτών να βρεθούν μάλιστα σε πολύ δύσκολη θέση αφού χρήζουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας την οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν, εάν δεν προχωρήσουν πρώτα σε κατάθεση πιστοποιητικών που θα βοηθήσουν την επανεγγραφή τους.
Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους που έχουν διαγραφεί από το Σύστημα είναι πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Κύπρο έχει αλλάξει αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα και μπέρδεμα παρατηρείται στις περιπτώσεις ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι βρίσκονται στο νησί νόμιμα, αρκετοί από αυτούς για δεκαετίες, είναι εργαζόμενοι ή και συνταξιούχοι αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι «ενδείξεις» τους στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να διαγράφονται από το ΓεΣΥ και να χρειάζεται, βάσει κανονισμών, επανεγγραφή τους.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα, Ελλαδιτών κυρίως, οι οποίοι έχουν διαγραφεί από το ΓεΣΥ, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν καθώς, όπως διαπιστώνεται, δεν έλαβαν ή αγνόησαν τα ηλεκτρονικά ενημερωτικά μηνύματα που τους αποστάλθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας το προηγούμενο διάστημα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ελλαδίτη ο οποίος ζει στην Κύπρο για αρκετές δεκαετίες, είναι παντρεμένος με κύπρια, και ενημερώθηκε από τον προσωπικό του γιατρό ότι πλέον δεν είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε εξειδικευμένη θεραπεία.
Σε δεύτερη περίπτωση, επίσης Ελλαδίτης, αποτάθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καταγγέλλοντας την χωρίς προειδοποίηση διαγραφή του από το ΓεΣΥ. Και στην περίπτωση αυτή ο ασθενής ενημερώθηκε ότι δεν είναι πλέον δικαιούχος του ΓεΣΥ από τον γιατρό του, προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για επανεγγραφή του ωστόσο στο μεταξύ χρειάστηκε νοσηλεία και κλήθηκε από το νοσηλευτήριο που τον εξυπηρέτησε να πληρώσει για τις υπηρεσίες που έλαβε, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή εξακολουθούσε να μην είναι δικαιούχος του Συστήματος.
Όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ Μαρία Κυθραιώτου, η διαγραφή δικαιούχων από το ΓεΣΥ γίνεται όταν αλλάξει το καθεστώς ενός ατόμου, κάτι το οποίο αφορά κυρίως μη Κύπριους υπηκόους και χρειάζεται να γίνει κατάθεση νέων πιστοποιητικών. Υπάρχουν οι περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών των οποίων η άδεια παραμονής στο νησί λήγει ή το καθεστώς παραμονής τους στην Κύπρο αλλάζει. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ατόμων, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι πολίτες, των οποίων αλλάζει η «ένδειξη» στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται κλπ.
«Όταν αλλάζουν κάποια δεδομένα τα οποία καταγράφονται στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το άτομο πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες και να προωθήσει την επανεγγραφή του στο ΓεΣΥ».
Το προηγούμενο διάστημα, είπε η κ. Κυθραιώτου «ο ΟΑΥ έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα ενημερώνοντας όλους τους επηρεαζόμενους δικαιούχους. Φαίνεται ότι κάποιοι είτε δεν είδαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που τους έχουν σταλθεί, είτε δεν έχουν ενεργοποιήσει τους λογαριασμούς τους στο Σύστημα, δεν έχουν επικαιροποιήσει τα δεδομένα τους, όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και ως εκ τούτου δεν κατέληξε κοντά τους η ενημέρωση από τον ΟΑΥ». Η μη ενεργοποίηση των λογαριασμών και η μη επικαιροποίηση των δεδομένων, είπε η κ. Κυθραιώτου είναι ένα ζήτημα το οποίο πολύ συχνά απασχολεί τον ΟΑΥ και κάλεσε τους πολίτες «ιδιαίτερα αυτούς που δεν έκαναν την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ μόνοι τους και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μην είναι καταχωρημένη η δική τους ηλεκτρονική διεύθυνση, ή άλλαξαν ηλεκτρονική διεύθυνση και δεν έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη αλλαγή και στον λογαριασμό τους να το πράξουν ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα για το οτιδήποτε τους αφορά και τους αποστέλλονται μηνύματα από τον ΟΑΥ».