Ρεκόρ εσωτερικών εκτοπισμών παγκοσμίως: Πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι έως το τέλος του 2024

Σύμφωνα με έκθεση του 2024, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων έφτασε τα 83,4 εκατομμύρια, κυρίως λόγω ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις – με κυριότερες εκείνες στο Σουδάν και στη Λωρίδα της Γάζας – καθώς και οι φυσικές καταστροφές, οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στην αναγκαστική εγκατάλειψη των σπιτιών τους εντός της χώρας τους. Ο συνολικός αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων (IDPs) έφτασε τα 83,4 εκατομμύρια στα τέλη του 2024, όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα.

Το Παρατηρητήριο Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), που υπογράφουν από κοινού την έκθεση, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των εξαναγκαστικά εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 83,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι ισοδυναμούν με τον πληθυσμό της Γερμανίας. Στο τέλος του 2023, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 75,9 εκατομμύρια.

Η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάντρα Μπίλακ, δήλωσε μέσω δελτίου Τύπου ότι «ο εσωτερικός εκτοπισμός εντοπίζεται στο σημείο συνάντησης των συγκρούσεων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζοντας κυρίως τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς».

Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που διασχίζουν σύνορα για να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παραμένουν εντός των συνόρων του κράτους τους, αν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο αριθμός των χωρών που καταγράφουν μαζικούς εσωτερικούς εκτοπισμούς –είτε λόγω πολέμου είτε λόγω φυσικών καταστροφών– έχει τριπλασιαστεί την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, σχεδόν το 75% των εκτοπισμένων από συγκρούσεις ζουν σε περιοχές που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Περίπου το 90% των εκτοπισμών το 2024 αποδίδονται σε βιαιότητες και ένοπλες συγκρούσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε 73,5 εκατομμύρια ανθρώπους και που σημείωσε αύξηση 80% από το 2018.

Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, με τον αριθμό αυτό να έχει διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Δέκα χώρες στο τέλος του 2024 μετρούσαν η καθεμιά πάνω από τρία εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους λόγω πολέμων ή βιαιοτήτων. Το Σουδάν κατέχει την πρώτη θέση, με 11,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους – το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός είχε εκτοπιστεί μέχρι το τέλος του 2024, προτού ακόμη ξεκινήσουν οι νέοι μαζικοί εκτοπισμοί μετά την επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 18 Μαρτίου, οι οποίοι διέκοψαν ανακωχή διάρκειας δύο μηνών.

Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες “Ελέν” και “Μίλτον” προκάλεσαν μαζικές εκκενώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέγραψαν 11 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους – σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου που προέκυψε από φυσικές καταστροφές.

Το 99,5% των εκτοπισμών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές το 2024 αποδίδεται σε μετεωρολογικά φαινόμενα, τα οποία ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή. Συχνά, τα αίτια και οι συνέπειες αυτών των μετακινήσεων είναι αλληλένδετα, καθιστώντας τις κρίσεις πιο περίπλοκες και εντείνοντας την ταλαιπωρία των εκτοπισμένων, σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα σε μια περίοδο που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες, εξαιτίας της αναστολής χρηματοδοτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι περικοπές πλήττουν σοβαρά την υποστήριξη προς τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι συχνά λαμβάνουν λιγότερη προσοχή από τους πρόσφυγες.

«Οι φετινοί αριθμοί πρέπει να σημάνουν παγκόσμιο συναγερμό για την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, διευθυντής του NRC, σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως προειδοποίησε, «κάθε φορά που περικόπτεται η χρηματοδότηση, ένας ακόμη εκτοπισμένος στερείται τροφής, φαρμάκων, ασφάλειας και χάνει την ελπίδα του».

Η έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση του φαινομένου των εκτοπισμών αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο πολιτική αποτυχία αλλά και «ηθικό στίγμα για την ανθρωπότητα».

iefimerida.gr

Exit mobile version