Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Αγαπητή κ. Παττίχη
Τολμώ να σας στείλω αυτό το έμαιλ γιατί είμαι απελπισμένος!
Είμαι 54 χρονών και μόλις έχασα τη δουλειά μου μετά από 21 χρόνια, γιατί η εταιρεία έκλεισε. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε τέτοια θέση, τόσο κοντά στο τέλος της καριέρας μου. Τα έδωσα όλα σε αυτή τη δουλειά — βραδιές, Σαββατοκύριακα, ακόμα και διακοπές που ακύρωσα. Και τώρα μείναμε ξεκρέμαστοι. Σαν να με πέταξαν στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το χειρότερο; Έχω και τρία παιδιά που σύντομα θα πάνε Πανεπιστήμιο! Πώς θα τα στηρίξω τώρα; Δεν έχω μεγάλη οικονομική άνεση, ούτε περιουσία στην άκρη. Το μόνο που είχα ήταν η σταθερή δουλειά μου. Και τώρα χάθηκε κι αυτή.
Φοβάμαι. Δεν περίμενα να ψάχνω για δουλειά σε αυτή την ηλικία, να ανταγωνίζομαι με πιτσιρικάδες που ζητάνε λιγότερα και ξέρουν την τεχνολογία απ’ έξω κι ανακατωτά. Δεν μπορώ να βγω στη σύνταξη ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά. Αλλά ποιος θα με προσλάβει τώρα;
Η αυτοπεποίθησή μου είναι στα πατώματα. Ξυπνώ κάθε μέρα και νιώθω χαμένος και άχρηστος. Είχα συνδέσει τον εαυτό μου με αυτή τη δουλειά. Τώρα δεν ξέρω ούτε ποιος είμαι ούτε από πού να ξεκινήσω.
Υπάρχει ελπίδα ή είμαι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσω ξανά;
– ΓΓ
Απάντηση:
Αγαπητέ ΓΓ
Πάρε πρώτα μια βαθιά ανάσα. Χαλάρωσε! Ηρέμησε! Αυτά που νιώθεις είναι απόλυτα φυσιολογικά. Στερήθηκες κάτι πολύ μεγάλο — όχι μόνο μια δουλειά, αλλά και κομμάτια του εαυτού σου. Στην ουσία όμως δεν είσαι πολύ μεγάλος, και δεν τελείωσες!
Αυτό που περνάς είναι μια μετάβαση, όχι ένα τέλος. Μια καινούργια πρόκληση στη ζωή σου για να βρεις τη λύση. Και μέσα σε κάθε μετάβαση, όσο κι αν πονάει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για κάτι νέο — μια καινούργια αρχή.
Το να χάσεις μια δουλειά μετά από τόσα χρόνια είναι σαν να χάνεις σταθερό έδαφος κάτω από τα πόδια σου, είναι σαν να χάνεις κάτι από σένα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις νέο έδαφος — ή ακόμα και να φτιάξεις δικό σου. Όπως τα κατάφερες πριν 21 χρόνια, έτσι μπορείς να τα καταφέρεις και τώρα. Ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο — αλλά με σοφία, εμπειρία και ανοιχτό μυαλό. Θα χρειαστεί επιμονή, υπομονή και δράση — αλλά δεν είσαι μόνος, και έχεις επιλογές.
Ορίστε μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις:
1. Πένθησε — αλλά μετά δες το αλλιώς
Θα περάσεις τα στάδια του πένθους και είναι ΟΚ! Έχεις το δικαίωμα να στεναχωρηθείς να λυπηθείς. Αλλά μην αφήσεις τη στεναχώρια να γίνει μόνιμος σύντροφος. Αντί γι’ αυτό, δες αυτή την ανατροπή σαν ένα σημείο εκκίνησης. Μπορεί να είναι η ευκαιρία να ανακαλύψεις πράγματα που άφησες στην άκρη ή να εξερευνήσεις νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες. . Ίσως τώρα είναι η στιγμή να αναρωτηθείς: τι θέλω εγώ πραγματικά;
2. Δες τα “εργαλεία” που έχεις (είναι περισσότερα απ’ ό,τι νομίζεις)
Έχεις εμπειρία, υπευθυνότητα, υπομονή, και επαγγελματισμό. Αυτά δεν διδάσκονται εύκολα. Σκέψου τι έχεις καταφέρει, σημείωσέ τα, και δες πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς.
3. Μάθε κάτι καινούργιο — γιατί ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις
Μπορεί να χρειαστεί να εξοικειωθείς με κάποια νέα τεχνολογία ή να ανανεώσεις τις γνώσεις σου. Το καλό είναι ότι υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες για μάθηση: δωρεάν μαθήματα στο διαδίκτυο, σεμινάρια, ακόμα και προγράμματα για ανέργους. Το να μαθαίνεις κάτι καινούργιο δεν είναι μόνο πρακτικό — είναι και αναζωογονητικό. Υπάρχουν κέντρα όπως την ΑΝΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και το Κέντρο Παραγωγικότητας που παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε διάφορους τομείς.
4. Πες σε όλο τον κόσμο ότι ψάχνεις δουλειά
Μίλα σε φίλους, γνωστούς, πρώην συναδέλφους. Μην ντραπείς. Αυτό δεν είναι αδυναμία — είναι εξυπνάδα. Πολλές φορές, οι ευκαιρίες έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις.
5. Ίσως είναι η ώρα για κάτι διαφορετικό
Μήπως υπήρχαν πράγματα που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις και δεν είχες χρόνο; Τώρα είναι η ευκαιρία σου. Μπορείς να εξετάσεις ρόλους όπως σύμβουλος, δάσκαλος, ελεύθερος επαγγελματίας, ή ακόμα και να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Ίσως αυτός ο “χαμένος δρόμος” σε οδηγήσει εκεί που πραγματικά ήθελες πάντα να πας.
6. Φρόντισε τον εαυτό σου
Η ψυχική και σωματική υγεία είναι πολύ σημαντική. Κάνε λίγη γυμναστική, φάε καλά, και μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια αν νιώθεις ότι βρίσκεις αυτή την πρόκληση μεγάλη. Μια ή ένας σύμβουλος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς αυτή την πρόκληση με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Η δύναμη δεν είναι στο να αντέχεις τα πάντα μόνος σου — είναι στο να ξέρεις πότε να ζητήσεις στήριξη.
7. Κράτα πρόγραμμα
Μικρά, σταθερά βήματα κάθε μέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ακινησία και την απογοήτευση. Αν οργανώσεις τη μέρα σου με σκοπό και δράση, θα δεις τη διάθεσή σου να ανεβαίνει. Ξύπνα συγκεκριμένη ώρα, αφιέρωσε χρόνο για αναζήτηση, διάβασμα, επικοινωνία, άσκηση. Έτσι θα αισθάνεσαι ότι έχεις σκοπό και κατεύθυνση.
Δεν ξεκινάς από το μηδέν — ξεκινάς από εμπειρία και σοφία.
Η ηλικία μπορεί να φαντάζει εμπόδιο, αλλά μόνο αν την βλέπεις έτσι. Η ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα είναι σπάνια προσόντα. Και πολλοί εργοδότες τα αναζητούν. Το επόμενο βήμα στη ζωή σου μπορεί να είναι το πιο ουσιαστικό — και δεν αποκλείεται να είναι και το πιο ικανοποιητικό.
Κάθε αλλαγή, ακόμα και αν μοιάζει με καταστροφή στην αρχή, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για καινούργια ζωή, καινούργια μάθηση, και νέες επιτυχίες. Το θέμα είναι να μείνεις ανοιχτός, δραστήριος, και να πιστέψεις ξανά στον εαυτό σου.
Δεν είσαι “στα χαμένα”. Είσαι μπροστά σε έναν καθαρό, καινούργιο δρόμο. Είσαι μπροστά σε μια δεύτερη ευκαιρία. Και με τα σωστά βήματα, μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη φάση της ζωής σου.
Με σεβασμό και ελπίδα!
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Επίσης κάνει εβδομαδιαία μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης στο Ανοικτό Σχολείο του Δημαρχείου Στροβόλου.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
annie.pattichi@gmail.com
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
