Με 38 ψήφους υπέρ και μία εναντίον εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η νέα νομοθεσία αναφορικά με την αδειοδότηση και λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και οι σχετικοί κανονισμοί, που σκοπό έχουν τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις πισίνες.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, καταργούνται οι περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμοι του 1992 και 1996, ενώ θεσπίζονται νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα ρυθμίζουν μεταξύ άλλων ζητήματα λειτουργίας, υγιεινής, ασφάλειας και συντήρησης των κολυμβητικών δεξαμενών, και καταργούν ουσιαστικά τους περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμούς του 1996.
Ειδικότερα, με τη νέα νομοθεσία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών, οι οποίες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ήτοι σε τρεις βασικούς τύπους κολυμβητικών δεξαμενών αναλόγως της χρήσης και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, για έκαστο εκ των οποίων διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες απαιτήσεις μεταξύ άλλων ως προς την έκδοση άδειας λειτουργίας, την άσκηση εποπτείας και ελέγχου τους και τα εφαρμοζόμενα μέτρα ασφάλειας.
Συναφώς, η πρώτη υπό αναφορά κατηγορία αναφέρεται σε κολυμβητικές δεξαμενές που είναι δημόσιας χρήσης και υψηλού ρίσκου και στις οποίες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό αποτελούν την κύρια δραστηριότητα, όπως πισίνες αναψυχής και πισίνες για άθληση. Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, αυτή αναφέρεται σε κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες αποτελούν πρόσθετη υπηρεσία της κύριας επιχείρησης και είναι δημόσιας χρήσης και μεσαίου ρίσκου, όπως πισίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Στην τρίτη δε κατηγορία εμπίπτουν οι υπόλοιπες κολυμβητικές δεξαμενές, όπως οι πισίνες που ανήκουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και οι πισίνες που προορίζονται για ιδιωτική χρήση και εξυπηρετούν μέχρι και πέντε οικιστικές μονάδες.
Με τους νέους κανονισμούς προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Καθορίζονται οι απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των υδραυλικών εγκαταστάσεων, τα φυσικοχημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νερού, η διαδικασία δειγματοληψίας για μικροβιολογική εξέταση αυτού και η καταλληλότητα των βοηθητικών εγκαταστάσεων.
2. Ρυθμίζεται η κυκλοφορία, διύλιση και απολύμανση του νερού.
3. Καθορίζονται τα προσόντα και οι αρμοδιότητες του υπευθύνου λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής και του προσωπικού ασφάλειας.
4. Προβλέπονται πρότυπα καθαριότητας και συντήρησης για τις κολυμβητικές δεξαμενές.
5. Θεσπίζονται ορισμένες απαιτήσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά των λουομένων για τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής και τα μέτρα ασφάλειας για λουομένους και επισκέπτες στον χώρο.
6. Καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του μέγιστου αριθμού χρηστών που δύναται να ευρίσκεται εντός και εκτός κολυμβητικής δεξαμενής.
7. Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις λειτουργίας αθλητικών κολυμβητικών δεξαμενών.
8. Θεσπίζεται η υποχρέωση συμμόρφωσης με άλλες συναφείς υγειονομικές διατάξεις.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές πισινές δεν θα απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας και η επίβλεψη από επόπτες ασφάλειας, αλλά θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Ως εκ τούτου, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν θα απαιτείται πλέον η αδειοδότηση της λειτουργίας της πλειοψηφίας των περιπτώσεων κολυμβητικών δεξαμενών, δεδομένου ότι θα εκπίπτει της σχετικής υποχρέωσης.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμόδιες αρχές για σκοπούς αδειοδότησης της λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών προβλέπεται ότι θα είναι τα δημοτικά συμβούλια για περιοχές εντός των δημοτικών ορίων και οι έπαρχοι για οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Παράλληλα, προβλέπεται η απαίτηση για τη διενέργεια ηλεκτρομηχανολογικού και υγειονομικού ελέγχου.
Στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε ενώπιόν της αναθεωρημένα κείμενα, στα οποία περιλήφθηκαν επιμέρους τροποποιήσεις, προκειμένου η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας να καταστεί πιο αποτελεσματική.
Περαιτέρω, σε μεταγενέστερο στάδιο κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής γραπτώς από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υφυπουργείου Τουρισμού εισήγηση για προσθήκη πρόνοιας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο η οποία να διαλαμβάνει ότι μέχρι και την 31η Ιουλίου 2027 θα δύναται να υποβληθεί για σκοπούς εξασφάλισης άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής αδειούχου ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος η σχετική άδεια οικοδομής, αντί το προβλεπόμενο πιστοποιητικό έγκρισης, για το τμήμα της ανάπτυξης που αφορά την κολυμβητική δεξαμενή σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.
Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια και ψηφίστηκε σε νόμο, ώστε να εισαχθεί ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία για σκοπούς εξασφάλισης άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής αδειούχου ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος να δύναται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026 να υποβληθεί η σχετική άδεια οικοδομής, αντί το προβλεπόμενο πιστοποιητικό έγκρισης.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε αρχικά προωθήσει με πρόταση νόμου από το μακρινό 2019 ο βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, με την εκτελεστική εξουσία να καταθέτει μετέπειτα νομοσχέδιο και σχετικούς κανονισμούς. Οπότε δεδομένης της προώθησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφισή του σε νόμο, η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από τον κ. Μυριάνθους, αποσύρθηκε.