Άμεση στελέχωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ζητά το Κίνημα Άλμα, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να στηρίξει ενεργά το Γραφείο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, «εάν η Επίτροπος αδυνατεί να εξετάσει παράπονα, αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να ασκήσει τις εκ του Νόμου αρμοδιότητές της. Πέραν της τυπικής σημασίας τούτου, η ουσιαστική σημασία είναι ότι τα παιδιά της χώρας μας μένουν χωρίς επαρκή και έγκαιρη νομική προστασία και είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανιχνευθούν θεσμικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι «η απαξίωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την αποστροφή του προς οποιανδήποτε μορφή ανεξάρτητου ελέγχου και κριτικής μπορούν να του ασκηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Μιχαηλίδου άσκησε τις αρμοδιότητες της με ακεραιότητα και υπευθυνότητα, και οι αποφάσεις και υποδείξεις της κατά καιρούς ενόχλησαν τα μέλη, τόσο της νυν, όσο και της προηγουμένης κυβέρνησης».
Η ανακοίνωση του Άλματος
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Δέσπω Μιχαηλίδου, με ανακοίνωσή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πληροφόρησε τους πολίτες ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα παράπονα που της υποβάλλονται λόγω σοβαρής υποστελέχωσης και εξέφρασε τη λύπη της για την αδυναμία του Γραφείου της να ανταποκριθεί στις πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού. Παρόλο που, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο άλλοι τομείς δράσης της Επιτρόπου, δηλαδή η ενδυνάμωση των παιδιών και η εκπροσώπησή τους σε δικαστικές διαδικασίες θα συνεχίσουν κατά το δυνατόν απρόσκοπτα, γίνεται αντιληπτό ότι ο βασικός πυλώνας παρέμβασης της Επιτρόπου έχει ακυρωθεί.
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού λειτουργεί στη χώρα μας βάσει ειδικής νομοθεσίας από το 2007. Ανάμεσα στις βασικές αρμοδιότητές της είναι να ελέγχει ότι οι πολιτικές και οι δράσεις κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων είναι συμβατές με τα δικαιώματα του παιδιού, να διασφαλίζει ότι οι νομοθεσίες είναι εναρμονισμένες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και να επηρεάζει τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση θετικών αλλαγών προς το συμφέρον των παιδιών.
Εάν η Επίτροπος αδυνατεί να εξετάσει παράπονα, αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να ασκήσει τις εκ του Νόμου αρμοδιότητές της. Πέραν της τυπικής σημασίας τούτου, η ουσιαστική σημασία είναι ότι τα παιδιά της χώρας μας μένουν χωρίς επαρκή και έγκαιρη νομική προστασία και είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανιχνευθούν θεσμικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Η κ. Μιχαηλίδου, ήδη από το 2023, θέτει επιτακτικά και κατ’ επανάληψη το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου της, χωρίς καμία ανταπόκριση. Και ενώ έχουν περάσει ήδη 6 μέρες από την ανακοίνωσή της, δεν έχουμε δει καμία κρατική παρέμβαση προς επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος. Και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χάνει ευκαιρία να φωτογραφίζεται με παιδιά, αποφεύγει να εναρμονίσει τη μιντιακή εικόνα του με την πολιτική πράξη – να μεριμνήσει για την επαρκή στελέχωση του Γραφείου της Επιτρόπου.
Ταυτόχρονα, η απαξίωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την αποστροφή του προς οποιανδήποτε μορφή ανεξάρτητου ελέγχου και κριτικής μπορούν να του ασκηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Μιχαηλίδου άσκησε τις αρμοδιότητες της με ακεραιότητα και υπευθυνότητα, και οι αποφάσεις και υποδείξεις της κατά καιρούς ενόχλησαν τα μέλη, τόσο της νυν, όσο και της προηγουμένης κυβέρνησης.
Ενδιαφέρεστε Πρόεδρε Χριστοδουλίδη για τα παιδιά; Αποδείξτε το. Όχι, με λόγια και εικόνες, αλλά με έργα και πράξεις. Τα παιδιά της Κύπρου αξίζουν μια καλύτερη Κύπρο.