Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η πιθανή αυτή παραχώρηση υποδηλώνει την πρόθεση του Τραμπ να προωθήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να έχουν προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αν δεν υπάρξει άμεση πρόοδος.
Η Κριμαία καταλήφθηκε από το Κρεμλίνο το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.
Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των διεθνών νόμων και συνθηκών που απαγορεύουν την κατάληψη γης με χρήση βίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει έδαφος στη Μόσχα. Όμως η κίνηση αυτή θα αποτελούσε ευλογία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Ο Πούτιν μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές τη γραμμή του μετώπου, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφεραν οι πηγές. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός συζήτησης.
protothema.gr