Οι κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας απέδωσαν και το κατοχικό καθεστώς έφαγε πόρτα αυτή τη φορά καθώς δεν προσκλήθηκε στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Εξέλιξη για την οποία ο Ερντογάν έδειξε να δυσφορεί και για την οποία στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ θέλησε να κρύψει κάτω από το χαλί.

Το ταξίδι του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη Βουδαπέστη τον περασμένη μήνα (15 Απριλίου) φαίνεται πως δεν ήταν άσχετο με τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) που πραγματοποιήθηκε πέντε εβδομάδες μετά (21 Μαΐου). Ήθελε να υποδείξει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει η Ουγγαρία ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η παρέμβαση της Λευκωσίας προς την ουγγρική πλευρά φαίνεται πως τελικά έπιασαν τόπο με τους Ερσίν Τατάρ και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου να μένουν κατεχόμενα. Ο πρώτος έκανε μάλιστα και δηλώσεις για τη σημασία που έχει ο ΟΤΚ για το ψευδοκράτος, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο της Ουγγαρίας.

Ελλειμματικός τουρκογενής κόσμος

Η μη πρόσκληση των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος έφεραν και την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαμήνυσε πως «ένας τουρκογενής κόσμος χωρίς τη «τδβΚ» είναι ελλιπής».

Στην ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του ΟΤΚ στη Βουδαπέστη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ως απαίτηση του νόμου της αδελφοσύνης μας, πρέπει να κάνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας πολύ πιο ορατή, φροντίζοντας ο ένας τον άλλον. Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία η οικογενειακή μας σύνοδος να αυξήσει την αλληλεγγύη του προς τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκογενή κόσμου. Περιμένουμε από τον τουρκογενή κόσμο να μην παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο που γνωρίζει, στον οποίο είναι ολόψυχα προσηλωμένος, και να επωμιστεί τον αγώνα για τα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη των Τουρκοκυπρίων».

«Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να εκφράσω ότι βρήκα πολύ σημαντική τη συνάντηση του Συμβουλίου των Πρεσβυτέρων μας που πραγματοποιήθηκε στην ‘τδβκ’ στις αρχές Μαΐου. Πιστεύουμε ότι μια οικογενειακή φωτογραφία του τουρκογενή κόσμου που δεν περιλαμβάνει την τδβκ’ θα είναι πάντα ελλιπής. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε την απόφαση που λάβαμε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής μας σχετικά με την ιδιότητα του παρατηρητή της ‘τδβκ’ στην Τουρκική Ακαδημία ως ένα πολύ σημαντικό πρόσθετο βήμα. Ευελπιστώ ότι στο όχι και στο τόσο μακρινό μέλλον να δούμε την ημέρα που θα δεχθούμε την ‘τδβκ’ ως πλήρες μέλος του οργανισμού μας”, ανέφερε.

Στο μεταξύ στα κατεχόμενα

Ο Ερσίν Τατάρ και γενικότερα το κατοχικό καθεστώς φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να αναφέρονται στον ΟΤΚ καθώς θεωρούν ότι θα τους προσφέρει την οδό προς την αναγνώριση. Γι’ αυτό και όταν ο Τατάρ ή ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προσκαλούνταν ελέω Τουρκίας σε συνόδους, φρόντιζαν να το διατυμπανίζουν.

  • Στην προκειμένη περίπτωση επέλεξαν την οδό της σιωπής ή καλύτερα της απόκρυψης. Κάτι που είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν όταν κράτη μέλη του ΟΤΚ προχώρησαν σε αναβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το όλο θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν δημοσιοποιήθηκε από τον «Φ», μετά από κάποιες αναφορές που είχαν γίνει στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στον ΟΤΚ αλλά όχι στο ότι η Ουγγαρία τον αγνόησε. Ο Τατάρ μίλησε για την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, κάνοντας λόγο για μια σημαντική εξέλιξη για τον «τουρκοκυπριακό λαό», ενώ υποστήριξε πως με αυτή την εξέλιξη «αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «τδβΚ».

Ακόμα ο Τατάρ ανέφερε πως η «τδβΚ» εντάχθηκε στον ΟΤΚ με το «συνταγματικό της όνομα» στηρίζοντας έτσι τον «πολιτικό αγώνα για δύο κράτη».

Απειλές για το περιουσιακό

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μη μπορώντας να αναδείξει τη συμμετοχή του στην υπουργική σύνοδο του ΟΤΚ που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία, φρόντισε να πάει σε παιχνίδι απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη νομική μάχη που συνεχίζεται εναντίον των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ο Ερτουγρούλογλου διαμήνυσε πως δεν θα μείνουν αναπάντητες οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο περιουσιακό. Είπε ότι συνεχίζουν τις εργασίες από κοινού με την Άγκυρα για το θέμα των πολιτικών που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο περιουσιακό. Διαμήνυσε πως «αυτή η στάση δεν θα μείνει αναπάντητη» και πρόσθεσε πως «ενοχλούν όλους οι πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή πλευρά» εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

  • Στη φωτογραφία οι έξι ηγέτες του ΟΤΚ στη Βουδαπέστη: Ερντογάν (Τουρκία), Ζιαπάροβ (Κιργισία), Όρμπαν (Ουγγαρία), Τοκάγιεφ (Καζακστάν), Μιρζιγιόγιεφ (Ουζμπεκιστάν), Αλίγεφ (Αζερμπαϊτζάν). 
Exit mobile version