Πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο, στον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του philenews, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παραμένουν νομικοί σύμβουλοι του κράτους και προΐστανται της Νομικής Υπηρεσίας. Δημιουργείται θέση Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και Βοηθού Δημόσιου Κατήγορου, οι οποίοι αναλαμβάνουν αποκλειστικά τον διωκτικό ρόλο που σήμερα έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Σημειώνεται ότι θεσπίζονται μη ανανεώσιμες οκταετείς θητείες για τα πρόσωπα που θα έχουν τις εν λόγω θέσεις.
Όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ιδρύεται Ελεγκτικό Συμβούλιο τριών μελών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί συνεπικουρικά με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή. Την ίδια στιγμή, κατοχυρώνεται η οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ορίζεται οκταετής, μη ανανεώσιμη θητεία για τον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή. Και τέλος, επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό στη συγκεκριμένη θέση.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, είπε πως με τη σημερινή απόφαση αυτονομείται οικονομικά η Ελεγκτική Υπηρεσία. Πρόσθεσε πως ορίζεται ότι αφότου θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία που θα ψηφιστεί, η θητεία του εκάστοτε Γενικού και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή θα είναι οκταετής.
Περαιτέρω,υπάρχει πρόβλεψη με την οποία εκσυγχρονίζονται τα προσόντα του Ελεγκτή τα οποία τελευταία φορά είχαν θεσμοθετηθεί με βάση τη συνταγματική διάταξη του 1960.
Όσον αφορά το Ελεγκτικό Συμβούλιο, εξήγησε πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν αγγίζουν τα καθήκοντα και τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή και ξεκαθάρισε πως αυτές δεν επηρεάζονται σε κανένα απολύτως βαθμό. Αντίθετα, όπως είπε, ο θεσμός αυτός του Ελεγκτικού Συμβουλίου -που έχουν τα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη πλην τεσσάρων-, είναι ενισχυτικός. Το Συμβούλιο θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως η επιθεώρηση της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και εποπτεία ως προς την υλοποίηση του έργου της Υπηρεσίας. Τα μέλη του θα είναι τρία και θα ορίζονται από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο και η θητεία θα είναι πενταετής. Το Συμβούλιο, όπως εξήγησε, θα εκφράζει γνώμη αναφορικά με το περιεχόμενο είτε της ετήσιας έκθεσης ή των ειδικών εκθέσεων. Θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει διάφορες λεπτομέρειες, έγγραφα αλλά και να καλεί τον Γενικό Ελεγκτή στις εκάστοτε συνεδρίες για να σχηματίζει άποψη. Η γνώμη του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως είπε, δυνατόν να καταγράφεται υπό τη μορφή σημείωσης στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ή στις κατά καιρούς ειδικές εκθέσεις που δημοσιεύει η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ο Υπουργός, τόνισε πως η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων θα είναι άμεση, με τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΚΔ, μετά και την ψήφισή τους από τη Βουλή.
Για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Χαρτσιώτης, δήλωσε πως καταργείται ο διπλός ρόλος του Εισαγγελέα και πλέον παραμένει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, επιφορτισμένος με τα καθήκοντα που είχε μέχρι σήμερα σε σχέση με αστικό και διοικητικό δίκαιο. Παράλληλα, όπως είπε, θεσμοθετείται μία νέα ανεξάρτητη εντελώς υπηρεσία αυτή του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου, ο οποίος πλέον θα επιφορτιστεί με όλο τον διωκτικό ρόλο, τον ποινικό ρόλο, που είναι επιφορτισμένος σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας. Με σχετική νομοθεσία, πρόσθεσε, αυτονομείται η νομική υπηρεσία, ενώ θεσμοθετούνται καθορισμένες και μη ανανεώσιμες (οκταετείς) θητείες τόσο για τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και για τον Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και του Βοηθού Δημοσίου Κατηγόρου.
Περαιτέρω, εξήγησε πως οι δυο θεσμοί ανεξαρτητοποιούνται εντελώς, και θα υπάγονται στο κομμάτι προαγωγών και μεταθέσεων στα Εισαγγελικά Συμβούλια. Θα υπάρχει Εισαγγελικό Συμβούλιο στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, όπως και στο γραφείο του Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.
Οι τέσσερεις αξιωματούχοι, συμπλήρωσε, θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σε σχέση με το Ελεγκτικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, η θητεία θα είναι πενταετής και ο διορισμός των μελών του θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χαρτσιώτης, εξήγησε πως υπάρχουν ρητές πρόνοιες με τις οποίες δεν επηρεάζεται το υφιστάμενο καθεστώς των παρόντων αξιωματούχων σε καμία περίπτωση. Υπάρχει πρόνοια, που λέει ότι ενώ τα γραφεία και η όλη δομή προβλέπεται να λειτουργήσει τέλος του 2027, εάν έχουμε την παραίτηση οποιουδήποτε αξιωματούχου πχ το 2026 και εφόσον έχει ήδη ψηφιστεί η νομοθεσία, αυτός που θα διοριστεί ο νέος θα ισχύει η οκταετία από το 2026, άσχετα εάν η νομοθεσία προβλέπεται να εφαρμοστεί περί τα τέλη του 2027.