Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος επιθέτηκε εναντίον του Πάπα Λέοντος του 14ου.

Ο Μακαριότατος θεωρεί πως στην Εκκλησία της Κύπρου υπάρχει αρκετό φως ώστε κάθε ιεράρχης μπορεί να έχει την άποψη του αν και παράλληλα φέρεται να έχει τη θέση, πως ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων πρέπει να θεωρείται δεδομένος, παρά τις όποιες διαφορές.

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τα της συζήτησης για τη μεταφορά της κάρας του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο, ο Μόρφου Νεόφυτος απαξίωσε τον Πάπα Λεόντιο αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

«Αυτός ο καημένος είναι υπηρέτης του σκότους. Είναι αντίχριστο το σύστημα που υπηρετεί και καταλήγει και ο ίδιος δολιοφθορέας της ανθρωπότητας».

Σε άλλο σημείο, σημείωσε πως ακόμη και «ο τελευταίος Ορθόδοξος Χριστιανός με το βάπτισμα και το Άγιο Μύρο, είναι ανώτερος από τον Πάπα».

Όπως έγραψε ήδη το philenews ο Μακαριότατος δεν έχει εγκαταλείψει την πρόθεση του για μεταφορά της κάρας του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο και ότι έχει πρόθεση να επισκεφθεί το Βατικανό με σκοπό να συναντήσει τον νέο Πάπα, τον οποίο θα προσκαλέσει να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρώτη επαφή με το Βατικανό έγινε με την αποστολή συλλυπητηρίων για τον θάνατο του τέως Πάπα Φραγκίσκου και οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.  

Όπως, επίσης είχε γράψει το philenews, η μεταφορά της κάρας του Αποστόλου Παύλου προσέκρουσε στην άρνηση του νυν Μητροπολίτη Τυχικού να την υποδεχθεί στην Πάφο, όπως είχε αποφασίσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, συμφωνούντος του τότε Μητροπολίτη Πάφου και νυν Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό να ανακόψει τη βούληση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επέλεξε να παρακάμψει πλήρως τον Μητροπολίτη Τυχικό, υποδεχόμενος ο ίδιος την κάρα.

Η παράκαμψη μπορεί να γίνει με επίκληση του άρθρου 12 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου στο οποίο γίνεται αναφορά στις εξουσίες του Αρχιεπισκόπου, καταγράφονται και τα εξής:

«Ιερουργεί καθ’ άπασαν την Κύπρον, τή απλή ανακοινώσει πρός τον οικείον Αρχιερέα». Με άλλα λόγια, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει οποιονδήποτε Μητροπολίτη, Επίσκοπο κοκ, ότι θα παρευρεθεί και θα λειτουργήσει σε οποιαδήποτε εκκλησία της Κύπρου.

Με βάση τα πιο πάνω, την όλη υπόθεση της κάρας θα χειριστεί προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Σημειώνεται, πως πέραν του Μητροπολίτη Μόρφου και του Μητροπολίτη Τυχικού, αιρετικό θεωρεί τον εκάστοτε Πάπα, και ο Μητροπολίτης Ταμασού Αθανάσιος, χωρίς να αποκλείεται την ίδια άποψη να έχουν και οι Συνοδικοί που αποτελούν την ομάδα του.

Πάντως, το θέμα της καθόδου της κάρας του Αποστόλου Παύλου δεν θα περάσει από την Ιερά Σύνοδο, αλλά ακόμη και αν περνούσε, θεωρείται ότι οι διαφωνούντες θα αποτελούσαν μειοψηφία.

Υπενθυμίζεται, πως την Κύπρο έχουν επισκεφθεί δύο Πάπες, οι δε επισκέψεις τους θεωρήθηκαν ιστορικές. Συγκεκριμένα, την Κύπρο έχουν επισκεφθεί ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στις 4 Ιουνίου του 2010 και ο Πάπας Φραγκίσκος  στις  02/12/2021.

Σημειώνεται, πως κατά την επίσκεψη των δύο Παπών προκλήθηκαν αντιδράσεις και ειδικά στην πρώτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου δεν αντέδρασαν μόνο διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, αλλά τη θέση του είχε διαχωρίσει και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος σε συνέντευξη του είχε αναφέρει και τα εξής:

«Ευθαρσώς και ενώπιον πάντων εγώ διαφωνώ με την έλευση του Πάπα στην Κύπρο και λέω με όλη μου την ψυχή ότι ο Πάπας είναι αιρετικός, δεν είναι Επίσκοπος, δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός και αυτά τα λένε οι Άγιοι Πατέρες».

Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Λεμεσού είχε αναφέρει επίσης, πως «η επίσκεψη του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών».

Υπενθυμίζεται, πως της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου προηγήθηκε επίσκεψη του τότε Προέδρου τη Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αγία Έδρα. Ο Πρόεδρος υποδέχτηκε τον Πάπα στο αεροδρόμιο Πάφου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

Exit mobile version