Η διπλωματική αναβάθμιση των σχέσεων τεσσάρων κρατών μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ζήτημα που φαίνεται δεν μπορούν εύκολα να το ξεπεράσουν στην Άγκυρα κααι στα κατεχόμενα. Θέλοντας να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις Τουρκία και ψευδοκράτος σπεύδουν να κουβαλούν στα κατεχόμενα συνεδρία του συμβουλίου πρεσβυτέρων του ΟΤΚ.
Η Άγκυρα μέσω διαρροών σε μέσα ενημέρωσης προσπαθεί την ίδια ώρα να πείσει πως ακολουθεί τακτική «σιωπηλής διπλωματίας» και ότι δήθεν ο λόγος της αποφυγής δημόσιου σχολίου είναι για να μην δοθεί «πλεονέκτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Εν ολίγοις, μια δημόσια αποδοχή ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα σημαίνει ταυτόχρονα αποδοχή δικής τους αποτυχίας.
Σπεύδουν την ερχόμενη εβδομάδα
Η Άγκυρα φαίνεται επέλεξε μια οργάνωση στην οποία η ίδια ασκεί έλεγχο προκειμένου να στήσει απάντηση για μια – γενικά αποδεκτή – επιτυχία της κυπριακής διπλωματίας. Της οργάνωσης πρεσβυτέρων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών ηγείται αυτή την περίοδο ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, γνωστός από τη θητεία του ως ο τελευταίο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η σύνοδος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα, πιο συγκεκριμένα την 1η και 2α Μαΐου.
Η επιλογή της ημερομηνίας, μάλλον δεν είναι τυχαία καθώς στις 3 Μαΐου προγραμματίζεται να βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εγκαινιάσει το νέο «προεδρικό».
Η πρώτη μετά το κάζο
Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως αυτή θα είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντηση αξιωματούχων του ΟΤΚ μετά την απόφαση των τεσσάρων κρατών-μελών του (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν) να εγκαινιάσουν διπλωματικές αποστολές στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, αναφέρουν, θα είναι η πρόσφατη εγκαθίδρυση πρεσβειών από τα εν λόγω τουρκικά κράτη στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια κίνηση που αποδίδεται σε «οικονομικές πιέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μασάει με τις αντιδράσεις
Η Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, εξέφρασε αρχικά τη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή παρασκηνιακά, θεωρώντας ότι μια δημόσια αντίδραση θα έδινε πλεονέκτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η επικείμενη συνάντηση στα κατεχόμενα, αναφέρεται, στοχεύει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που ανέκυψε μέσω “σιωπηλής διπλωματίας”.
Πάντως η προϊστορία, τουλάχιστον επί παντοκρατορίας Ερντογάν, έδειξε πως δεν το συνηθίζει με την «σιωπηλή διπλωματία» ιδιαίτερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με έμμεση ή άμεση αμφισβήτησης του παντουρκισμού.
Ποιο είναι το «Ακσακαλάρ Κονεγί»
Το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων ή «Ακσακαλάρ Κονσεγί» είναι γνωστό και ως η Συνέλευση των Σοφών και είναι ένα από τα βασικά συμβουλευτικά όργανα που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών για την προώθηση της διακοινοβουλευτικής διαβούλευσης.
Το συμβούλιο πήρε το όνομά του από την απεικόνιση του πρεσβυτέρου και ως σοφού, καθώς «ακσακάλ» σημαίνει και «άσπρη γενειάδα» στην κοινή κουλτούρα των τουρκογενών λαών.
Το συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους, «ακσαλάλ» ή σεβαστούς πρεσβύτερους, που επιλέγονται από τα βασικά κράτη μέλη του ΟΤΚ που είναι: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.
Κάποιοι βλέπουν διεθνή μηδενισμό
Πολύ μακριά από μια λύση, σε σύγκριση με την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, με τους Τουρκοκύπριους να βιώνουν εντεινόμενη διεθνή απομόνωση, δήλωσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Βιώνουμε έναν μηδενισμό στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ταλάτ σε συνέντευξη του στην «Γενί Ντουζέν», επισημαίνοντας πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει μετατραπεί από έναν λαό που το 2004 δεχόταν επαίνους από τον ΓΓ του ΟΗΕ και βρισκόταν στο επίκεντρο των εκκλήσεων για άρση της απομόνωσης, σε μια κοινότητα της οποίας «το όνομα δεν ακούγεται».
Ο κ. Ταλάτ άσκησε κριτική στον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τον ότι με τον «παράλογο ισχυρισμό» πως η ομοσπονδία θα μετέτρεπε τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα, έχει εκμηδενίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, χωρίς παράλληλα να είναι σαφές τι επιδιώκει η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Με λίγα λόγια, δεν ξέρουμε τι λέμε και δυστυχώς η Τουρκία συμβάλλει σε αυτή την κωμωδία», σχολίασε.
Οι πραγματικότητες για Τουρκοκυπρίους
Μπορεί σε επίπεδο ηγεσιών η έγνοια τους να είναι πως θα δείξουν ότι έχουν «πραγματικό κράτος» στα κατεχόμενα, αλλά επί του εδάφους αυτό που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι είναι η πραγματικότητα του τουρκικού ελέγχου.
Οι τουρκοκυπριακές συντεχνίες εκπαιδευτικών KTÖS (δασκάλων) και KTOEÖS (καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν σήμερα στο «συνταγματικό δικαστήριο» στα κατεχόμενα, ζητώντας την ακύρωση των πρόσφατων τροποποιήσεων στον «πειθαρχικό κανονισμό» των τ/κ σχολείων.
Προϊόν αντιδημοκρατικής αντίληψης
Σύμφωνα με τα τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν από το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» επιχειρούν να κατευθύνουν το «εκπαιδευτικό σύστημα» με θρησκευτικές αναφορές. Υποστηρίζουν ότι οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν «προϊόν μιας αντιδημοκρατικής αντίληψης που στοχεύει στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής των μαθητών και στον έλεγχο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η προσφυγή τους δεν είναι μόνο νομική κίνηση, αλλά και «κοινωνικός αγώνας για ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να σκέφτονται ελεύθερα, να αμφισβητούν και να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό ίσους όρους».