8 Σεπτεμβρίου, 2024
2:23 πμ

Είναι εκπληκτικό ότι από μια από τις πιο υποτονικές εκλογές που έζησε ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση, βγήκε ένα από τα πιο εκρηκτικά Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, που εξελέγησαν ποτέ.

Ο νέος πολιτικός χάρτης όπως διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές δείχνει πως το σκηνικό θα είναι εκρηκτικό και πως διαμορφώνονται νέες ισορροπίες.

Παρά τις δυσκολίες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη νέα Ευρωβουλή και αναμένεται να κερδίσει ως 181 έδρες. Αν αυτό το ποσοστό θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στην κεντροδεξιά ομάδα να πετύχει τους στόχους της θα φανεί αμέσως μετά, όταν θα ξεκινήσουν οι διεργασίες της επόμενης μέρας.

Αν όμως αξίζει να σταθούμε σε κάτι αυτό είναι η θεαματική πορεία της ακροδεξιάς. Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις τα ακροδεξιά κόμματα πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσεις. Σε πολλές περιπτώσεις όπως στην Αυστρία και την Γαλλία το FPO και ο Εθνικός Συναγερμός ήρθαν πρώτα και σε άλλες δεύτερα όπως το AfD στη Γερμανία. Η άνοδος αυτή ενδέχεται να καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες βγαίνουν δεύτεροι. συγκεντρώνοντας 135 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι του Renew βγαίνουν τρίτοι με 82 έδρες, ενώ η εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) θα κερδίσουν 71 έδρες. Η ακροδεξιά ομάδα Tαυτότητα και Δημοκρατία (ID) βγαίνει πέμπτη εκλογική δύναμη με 62 έδρες, ενώ οι Πράσινοι εκλέγουν έως και 53 ευρωβουλευτές με την Αριστερά να κερδίζει έως 34 έδρες.

Τα χειρότερα, επομένως, φαίνεται πως αποφεύχθηκαν, αφού με τις 398 έδρες, που συγκεντρώνουν από κοινού το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και το Renew δημιουργείται ο «μεγάλος συνασπισμός» στο πλαίσιο του οποίου οικοδομούνται οι συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και να καταφέρουν να ενώσουν δυνάμεις οι Ταυτότητα και Δημοκρατία με τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές δεν θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν το θεσμικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής και ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι πλέον η σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα μετά την άνοδο που καταγράφει η ακροδεξιά. «Είμαστε για άλλη μια φορά η ισχυρότερη δύναμη. Σήμερα γιορτάζουμε. Από αύριο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κάνοντας ισχυρή επίδειξη στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστησαν τεράστιες ήττες, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν κέρδη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μπλοκ να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή για τη μετανάστευση και να ανατρέψει τα φιλόδοξα σχέδια για την κλιματική αλλαγή.

Ο νέος εκλογικός χάρτης έχει περισσότερο μαύρο από εκείνο του 2019. Στη πενταετία που μεσολάβησε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, επιβάρυνε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το μεταναστευτικό και η χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση, ενώ δύο πόλεμοι που ξέσπασαν στη γειτονιά της Ευρώπης μεγαλώνοντας την αβεβαιότητα και τον φόβο για την επόμενη μέρα. Αυτό τον φόβο τον εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά η οποία με τις διάφορες εκφάνσεις της έχει ενισχυθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθεί να ξορκίσει τα φαντάσματα του φασισμού εδώ και δεκαετίες, κράτησε την ακροδεξιά στο περιθώριο της πολιτικής επί χρόνια. Τώρα με την ισχυρή παρουσία της σε αυτές τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε τώρα να γίνει σημαντικός παίκτης σε πολιτικές που κυμαίνονται από τη μετανάστευση μέχρι την ασφάλεια και το κλίμα.

Οι επτά ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 186 έδρες

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: 133

Renew Europe: 82

Πράσινοι: 53

Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές: 70

Ταυτότητα και Δημοκρατία: 60

Αριστερά: 36

Exit mobile version