Μετά και τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2025, σειρά πήρε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο γνωστοποίησε χθες ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω και τις δικές του προβλέψεις στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου της χώρας.
Οι σοβαρές αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ για αυξημένους δασμούς για προϊόντα που θα εισάγονται στη χώρα του, έστω και αν ένα μεγάλο μέρος τους έχει ανασταλεί για τρεις μήνες, προκαλεί ανησυχία στις αγορές και απειλεί με στασιμότητα ή και ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες, παρ’ ότι η Κύπρος φαίνεται για την ώρα να διαφαλίζει ποσοσό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της κατά 2.5% έως και πάνω από 3% μέσα στο τρέχον έτος και τα επόμενα δύο. Όλα όμως είναι υπό την αίρεση μίας νέας σοβαρής οικονομικής κρίσης, αν ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποσοβηθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη με κάποιες χώρες ή θα αρχίσει με κάποιες άλλες.
Μιλώντας χθες στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σημείωσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα, για την επόμενη περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου, οι προβλέψεις μας θα έχουν ένα οριακά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% στην Κύπρο το 2025, αντί 3,1% όπως ήταν οι εκτιμήσεις Οκτωβρίου, ο Μάκης Κεραυνός είπε ότι «ζούμε σε μια περίοδο με μεγάλες αβεβαιότητες και με ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Όλοι αξιολογούν τα δεδομένα και, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις εξελίξεις, είναι λογικό να υπάρχει μια εκτίμηση προς τα κάτω για διάφορα οικονομικά μεγέθη και σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις διεθνείς χρηματαγορές».
Σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και την εκτίμηση από το ΔΝΤ για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας Κύπρου στις προβλέψεις Απριλίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πάντα το ΔΝΤ έχει πιο συντηρητικούς υπολογισμούς». Ο κ. Κεραυνός πρόσθεσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα, για την επόμενη περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου, οι προβλέψεις μας θα έχουν ένα οριακά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».
Ερωτηθείς κατά πόσο ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επηρεάσει τον φετινό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «ο προϋπολογισμός μας υλοποιείται κανονικά» και οι εξελίξεις όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό «μας ικανοποιούν. Γι’ αυτό, εξάλλου, έχουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα: για να αντιμετωπίζουμε οποιεσδήποτε κρίσεις, πέραν από την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2025, όπως αυτά έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2024 ανήλθε στο €1,4 δισ. ή στο 4,3% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό χρέος είναι στο 65% του ΑΕΠ.
Τι είχε πει το ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προ ημερών υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η τελευταία εκτίμηση ήταν πως για το 2025 η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,5%, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,1%. Επιπλέον, για το 2026 το ΔΝΤ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7%. Το Υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2025 είχε εκτιμήσει την ανάπτυξη για το τρέχον έτος στο 3,1% και για το 2026 στο 3,2%.
Στο World Economic Outlook Απριλίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η απότομη αύξηση στους δασμούς και συνεπακόλουθα στην αβεβαιότητα «θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δασμοί αποτελούν ένα αρνητικό σοκ προσφοράς για την οικονομία που τους επιβάλλει, καθώς οι πόροι ανακατανέμονται προς την παραγωγή μη ανταγωνιστικών αγαθών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγικότητας, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και υψηλότερο κόστος παραγωγής και τιμές.