Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για επικείμενη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη μεγέθυνση του κυπριακού ΑΕΠ το επόμενο διάστημα, λόγω των αλλαγών και των απειλών στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο Φιλελεύθερος επισημαίνει πως σύμφωνα με τις Μακροοικονομικές Προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2025, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2025 αναμένεται να ανέλθει στο 3,2%, σε σχέση με 3,4% το 2024.
Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έγιναν πριν την προερχόμενη από τις ΗΠΑ δασμολογική καταιγίδα και τις αναταράξεις που προκάλεσε διεθνώς, περιλαμβανομένων των χωρών της Ε.Ε.
Την περίοδο 2026-27 αναμένεται από την Κεντρική Τράπεζα (σ.σ. με βάση τις προβλέψεις Μαρτίου) άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1% ετησίως.
Βάσει του κειμένου των Μακροοικονομικών Προβλέψεων, η προβλεπόμενη (σ.σ. καλή) πορεία του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο της εγχώριας ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, της εξωτερικής ζήτησης λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον.
Την εγχώρια ζήτηση αναμένεται να στηρίξει η άνοδος στην ιδιωτική κατανάλωση λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ανθεκτικότητας που συνεχίζει να καταγράφει η αγορά εργασίας. H ιδιωτική κατανάλωση, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης της τα επόμενα έτη, θα παραμείνει σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, σημαντική συνεισφορά στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται από τις υπό εξέλιξη μεγάλες μη οικιστικές ιδιωτικές επενδύσεις, έργα υποδομής για στήριξη της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης και άλλα μεταρρυθμιστικά έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τι είπε στον «Φ»
Όμως, κάποιες από τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις και προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας δυνατό να πρέπει να διαφοροποιηθούν προσεχώς, δεδομένων των δασμών και αντι-δασμών που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ και τις κυβερνήσεις της Κίνας, των χωρών της ΕΕ και άλλων κρατών που επηρεάζονται.
Ενδεικτικά, στο β’ μέρος της συνέντευξής του στον Φιλελεύθερο, που δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, είχε επισημάνει ότι «οι σχετικοί δείκτες καταγραφής της διεθνούς αβεβαιότητας (Global Uncertainty Indices) έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από αυτά της πανδημίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνεται αναπόφευκτα και η πιθανότητα απόκλισης από το βασικό μακροοικονομικό μας σενάριο, τόσο στην ζώνη του ευρώ όσο και στην Κύπρο».
Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμα ότι επί του παρόντος οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία κρίνονται διαχειρίσιμες, λόγω και του χαμηλού όγκου εμπορικών συναλλαγών αγαθών της Κύπρου με τις ΗΠΑ. «Ενδεχομένως όμως», τόνισε, «να υπάρξουν επιπτώσεις στην πορεία των κυπριακών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στους εμπορικούς μας εταίρους. Επίσης, οι επιδράσεις αυτές αναμένεται να κλιμακωθούν στην περίπτωση που επιβληθούν δασμοί ή αντίμετρα και στον τομέα των υπηρεσιών».
Ο κ. Πατσαλίδης επισήμανε δε, πως «η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο καταρτισμού των μακροοικονομικών προβλέψεων του Μαρτίου 2025, έλαβε υπόψη τις μέχρι τότε σχετικές εξελίξεις και κινδύνους. Στο πλαίσιο καταρτισμού των προβλέψεων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου 2025, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα αναλυθούν και θα μελετηθούν ενδελεχώς οι εν λόγω εξελίξεις. Ωστόσο, η διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα δυσχεραίνει το έργο αυτό».